Dania na wynos oferują nie tylko restauracje – food trucki właśnie rozgrzewają silniki! Oto kilka ciekawostek na ich temat
Najstarszy polski food truck pochodzi z 1952 roku i został wyprodukowany w ZSRR. Najwięcej jeździł z kolei pewien pojazd gastronomiczny marki BERKOF: zrobił 1 025 355 kilometrów. Pojazdy „o przeznaczeniu na bar lub sklep” – tak w rządowej bazie ewidencji pojazdów (czyli w Centralnej Ewidencji Pojazdów – CEP), oznaczone są coraz bardziej popularne food trucki. W Polsce zarejestrowanych jest prawie cztery tysiące pojazdów tego typu. To samochody, przyczepy lekkie i przyczepy specjalne.
W pierwszym kwartale tego roku zarejestrowano w sumie 292 food trucki. Wśród nich są samochody, ale także przyczepy przeznaczone na sklep lub bar. Dla porównania, w pierwszym kwartale 2020 roku zarejestrowano 211 tego rodzaju pojazdów, a w pierwszych trzech miesiącach 2019 roku – 227.
Co ciekawe, miesiącem, w którym w ubiegłych latach rejestrowano najwięcej food trucków jest czerwiec. W czerwcu 2019 r. – 127 pojazdów, w 2020 r. – 128. W tym roku już w marcu - zarejestrowano ich 150.
Smak na czterech kołach
Potrawy serwowane z samochodów w ostatnich latach zyskały na popularności. I choć to jedzenie „na szybko”, często daleko mu do fast foodów. Oferta food trucków jest bardzo bogata, a mobilni kucharze prześcigają się w pomysłach na zróżnicowane menu. Można zjeść smacznie, zdrowo i oryginalnie.
Najstarszy spośród czterech tysięcy zarejestrowanych w CEP samochód serwujący jedzenie pochodzi z 1952 roku! To GAZ 51. To jest naprawdę stare auto. Prace projektowe nad wersją zmodernizowaną rozpoczęto w 1937 roku! Ten lekki samochód ciężarowy był produkowany w latach 1946–1975 przez firmę GAZ w ZSRR. GAZ 51 (w wersji skrzyniowej) wygląda tak.
Fot.: www.wikipedia.org
A jaki jest średni wiek polskich food trucków? To 21 lat. Najpopularniejsze marki to Fiat Ducato, Renault Master i Peugeot Boxer. Średni przebieg food trucków wynosi 244 285 km, a największy (marka BERKOF) - 1 025 355!
Gastro trasa
Wśród zarejestrowanych w tym roku samochodów serwujących jedzenie królują dwie marki: Fiat oraz Renault. Wśród przyczep lekkich, w których kupimy coś na ząb – marka Foodywheel, a wśród przyczep specjalnych, zamienionych w „jadłodajnię” – marka Niewiadów.
Sprawdziliśmy, w których województwach zarejestrowano w tym roku najwięcej mobilnych restauracji. Oto wyniki z podziałem na rodzaj pojazdu:
Województwo mazowieckie – 57
przyczepa lekka – 5
przyczepa specjalna – 45
samochód – 7
Województwo wielkopolskie – 42
przyczepa lekka – 5
przyczepa specjalna – 27
samochód – 10
Województwo dolnośląskie – 38
przyczepa lekka – 9
przyczepa specjalna – 9
samochód - 20
Dane o food truckach pochodzą z rządowej bazy CEPiK
Centralna Ewidencja Pojazdów i Kierowców (CEPiK) to prawdziwa kopalnia informacji o tym, co i kto jeździ po polskich drogach. Dzięki niej powstało też wiele przydatnych e-usług, m.in. Historia Pojazdu.
Jeśli planujecie kupno samochodu, motocykla, a może food trucka (!) – koniecznie z niej skorzystajcie. To nic nie kosztuje.Dzięki tej e-usłudze możemy sprawdzić m.in. czy pojazd nie był kradziony, złomowany, czy nie ma przekręconego licznika. Aby to zrobić potrzebujemy jedynie numeru rejestracyjnego, numeru VIN, i datę pierwszej rejestracji. Jeśli chcemy sprawdzić pojazd niezarejestrowany w Polsce, a taką możliwość także dajemy, potrzeba dodatkowo profilu zaufanego. Skorzystanie z usługi jest bezpłatne. Tylko w marcu skorzystano z niej 29 228 316 razy.
Źródło: gov.pl, www.wikipedia.org