Dania na wynos oferują nie tylko restauracje – food trucki właśnie rozgrzewają silniki! Oto kilka ciekawostek na ich temat

  • Fot. Pixabay
    Fot. Pixabay

Najstarszy polski food truck pochodzi z 1952 roku i został wyprodukowany w ZSRR. Najwięcej jeździł z kolei pewien pojazd gastronomiczny marki BERKOF: zrobił 1 025 355 kilometrów. Pojazdy „o przeznaczeniu na bar lub sklep” – tak w rządowej bazie ewidencji pojazdów (czyli w Centralnej Ewidencji Pojazdów – CEP), oznaczone są coraz bardziej popularne food trucki. W Polsce zarejestrowanych jest prawie cztery tysiące pojazdów tego typu. To samochody, przyczepy lekkie i przyczepy specjalne.

W pierwszym kwartale tego roku zarejestrowano w sumie 292 food trucki. Wśród nich są samochody, ale także przyczepy przeznaczone na sklep lub bar. Dla porównania, w pierwszym kwartale 2020 roku zarejestrowano 211 tego rodzaju pojazdów, a w pierwszych trzech miesiącach 2019 roku – 227.

Co ciekawe, miesiącem, w którym w ubiegłych latach rejestrowano najwięcej food trucków jest czerwiec. W  czerwcu 2019 r. – 127 pojazdów, w 2020 r. – 128. W tym roku już w marcu - zarejestrowano ich 150.

Smak na czterech kołach

Potrawy serwowane z samochodów w ostatnich latach zyskały na popularności. I choć to jedzenie „na szybko”, często daleko mu do fast foodów. Oferta food trucków jest bardzo bogata, a mobilni kucharze prześcigają się w pomysłach na zróżnicowane menu. Można zjeść smacznie, zdrowo i oryginalnie.

Najstarszy spośród czterech tysięcy zarejestrowanych w CEP samochód serwujący jedzenie pochodzi z 1952 roku! To GAZ 51. To jest naprawdę stare auto. Prace projektowe nad wersją zmodernizowaną rozpoczęto w 1937 roku! Ten lekki samochód ciężarowy był produkowany w latach 1946–1975 przez firmę GAZ w ZSRR. GAZ 51 (w wersji skrzyniowej) wygląda tak.

Fot.: www.wikipedia.org

A jaki jest średni wiek polskich food trucków? To 21 lat. Najpopularniejsze marki to Fiat Ducato, Renault Master i Peugeot Boxer. Średni przebieg food trucków wynosi 244 285 km, a największy (marka BERKOF) - 1 025 355!

Gastro trasa

Wśród zarejestrowanych w tym roku samochodów serwujących jedzenie królują dwie marki: Fiat oraz Renault. Wśród przyczep lekkich, w których kupimy coś na ząb – marka Foodywheel, a wśród przyczep specjalnych, zamienionych w „jadłodajnię” – marka Niewiadów.

Sprawdziliśmy, w których województwach zarejestrowano w tym roku najwięcej mobilnych restauracji. Oto wyniki z podziałem na rodzaj pojazdu:

Województwo mazowieckie – 57

przyczepa lekka – 5

przyczepa specjalna – 45

samochód – 7

Województwo wielkopolskie – 42

przyczepa lekka – 5

przyczepa specjalna – 27

samochód – 10

Województwo dolnośląskie – 38

przyczepa lekka – 9

przyczepa specjalna – 9

samochód - 20

Dane o food truckach pochodzą z rządowej bazy CEPiK

Centralna Ewidencja Pojazdów i Kierowców (CEPiK) to prawdziwa kopalnia informacji o tym, co i kto jeździ po polskich drogach. Dzięki niej powstało też wiele przydatnych e-usług, m.in. Historia Pojazdu.

Jeśli planujecie kupno samochodu, motocykla, a może food trucka (!) – koniecznie z niej skorzystajcie. To nic nie kosztuje.Dzięki tej e-usłudze możemy sprawdzić m.in. czy pojazd nie był kradziony, złomowany, czy nie ma przekręconego licznika. Aby to zrobić potrzebujemy jedynie numeru rejestracyjnego, numeru VIN, i datę pierwszej rejestracji. Jeśli chcemy sprawdzić pojazd niezarejestrowany w Polsce, a taką możliwość także dajemy, potrzeba dodatkowo profilu zaufanego. Skorzystanie z usługi jest bezpłatne. Tylko w marcu skorzystano z niej 29 228 316 razy.

Źródło: gov.pl, www.wikipedia.org

Czytaj także

Najciekawsze artykuły i wywiady wprost na Twoją skrzynkę pocztową!

Administratorem Państwa danych osobowych jest Fundacja Best Place Europejski Instytut Marketingu Miejsc z siedzibą w Warszawie (00-033), przy ul. Górskiego 1. Z administratorem danych można się skontaktować poprzez adres e-mail: bestplace@bestplaceinstitute.org, telefonicznie pod numerem +48 22 201 26 94 lub pisemnie na adres Fundacji.

Państwa dane są i będą przetwarzane w celu wysyłki newslettera, na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora. Uzasadnionymi interesami administratora jest prowadzenie newslettera i informowanie osób zainteresowanych o działaniach Fundacji.

Dane osobowe będą udostępniane do wglądu dostawcom usług IT w zakresie niezbędnym do utrzymania infrastruktury IT.

Państwa dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres istnienia prawnie uzasadnionego interesu administratora, chyba że wyrażą Państwo sprzeciw wobec przetwarzania danych w wymienionym celu.

Uprzejmie informujemy, iż przysługuje Państwu prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, do ich sprostowania, do usunięcia, prawo do ograniczenia przetwarzania, do sprzeciwu na przetwarzanie a także prawo do przenoszenia danych (o ile będzie to technicznie możliwe). Przysługuje Państwu także możliwość skargi do Urzędu Ochrony Danych Osobowych lub do właściwego sądu.

Podanie danych jest niezbędne do subskrypcji newslettera, niepodanie danych uniemożliwi wysyłkę.