Powiedział Bartek, że dziś Tłusty Czwartek. A Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła

  • Fot. Pixabay
    Fot. Pixabay

Tłusty Czwartek to jeden z dni tradycyjnie świętowanych w Polsce, wypadający według kalendarza chrześcijańskiego w ostatni czwartek przed wielkim postem, czyli 52 dni przed Wielkanocą. Combrowy Czwartek (inaczej Tłusty Czwartek, nazwa pochodzi od obchodów w Małopolsce) rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. 

Geneza Tłustego Czwartku sięga aż starożytnego Rzymu, kiedy to w ten dzień świętowano przyjście wiosny i żegnano zimę.

W Polsce tradycja spożywania pampuchów (czyli pączków) w czasie Tłustego Czwartku pojawiła się już w XVII wieku w miastach i na dworach, a pod koniec XIX i na początku XX wieku na wsiach. Na początku pączki przygotowywane były w formie ciasta chlebowego nadziewanego słoniną i smażonego na smalcu, który podawano z tłustym mięsem i zapijano wódką. Słodkie pączki pojawiły się w Polsce już wcześniej, w XVI wieku, natomiast stały się bardziej puszyste na przełomie XVII i XVIII wieku. Według staropolskiej tradycji Tłusty Czwartek świętowano przy suto zastawionych stołach, na których królowały  dziczyzna, wykwintnie przyrządzony drób, kasza i kapusta ze skwarkami, słonina, żur oraz smażone na tłuszczu racuchy, bliny, pampuchy, chrust (faworki) oraz pączki. Było to ucztowanie przed niedługo rozpoczynającym się 40-dniowym postem. W obecnych czasach Tłusty Czwartek nie jest tak hucznie obchodzony, jednak nadal uważa się, że niezjedzenie w ten dzień pączka grozi niepowodzeniem w życiu.

Polacy spożywają w ten dzień średnio 2,5 pączka na osobę, a statystyki wskazują, że wszyscy razem zjadamy ich nawet 100 milionów w ciągu jednego dnia. Polskie pączki różnią się od pączków przygotowywanych w innych krajach, gdzie używany jest odmienny rodzaj mąki czy sposób smażenia w tłuszczu, pączki mają inny kształt i nadzienie.

Jak pączek w maśle

Ze względu na składniki oraz smażenie w głębokim tłuszczu pączki nie należą do grupy produktów zalecanych w codziennej diecie. W niewielkiej ilości produktu znajduje się spora zawartość kalorii, co gorsza tzw. „pustych kalorii”, czyli cukrów prostych oraz tłuszczów. Jeden pączek  o wadze 80 g to  ok. 330 kcal.

Jednak z pewnością spożycie pączka w Tłusty Czwartek nie musi nam zaszkodzić! Szczególnie kiedy na co dzień stosujemy zbilansowaną dietę i jesteśmy aktywni fizycznie.

Zatem – smacznego!

Źródło Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Czytaj także

Najciekawsze artykuły i wywiady wprost na Twoją skrzynkę pocztową!

Administratorem Państwa danych osobowych jest Fundacja Best Place Europejski Instytut Marketingu Miejsc z siedzibą w Warszawie (00-033), przy ul. Górskiego 1. Z administratorem danych można się skontaktować poprzez adres e-mail: bestplace@bestplaceinstitute.org, telefonicznie pod numerem +48 22 201 26 94 lub pisemnie na adres Fundacji.

Państwa dane są i będą przetwarzane w celu wysyłki newslettera, na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora. Uzasadnionymi interesami administratora jest prowadzenie newslettera i informowanie osób zainteresowanych o działaniach Fundacji.

Dane osobowe będą udostępniane do wglądu dostawcom usług IT w zakresie niezbędnym do utrzymania infrastruktury IT.

Państwa dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres istnienia prawnie uzasadnionego interesu administratora, chyba że wyrażą Państwo sprzeciw wobec przetwarzania danych w wymienionym celu.

Uprzejmie informujemy, iż przysługuje Państwu prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, do ich sprostowania, do usunięcia, prawo do ograniczenia przetwarzania, do sprzeciwu na przetwarzanie a także prawo do przenoszenia danych (o ile będzie to technicznie możliwe). Przysługuje Państwu także możliwość skargi do Urzędu Ochrony Danych Osobowych lub do właściwego sądu.

Podanie danych jest niezbędne do subskrypcji newslettera, niepodanie danych uniemożliwi wysyłkę.