Powiedział Bartek, że dziś Tłusty Czwartek. A Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła
Tłusty Czwartek to jeden z dni tradycyjnie świętowanych w Polsce, wypadający według kalendarza chrześcijańskiego w ostatni czwartek przed wielkim postem, czyli 52 dni przed Wielkanocą. Combrowy Czwartek (inaczej Tłusty Czwartek, nazwa pochodzi od obchodów w Małopolsce) rozpoczyna ostatni tydzień karnawału.
Geneza Tłustego Czwartku sięga aż starożytnego Rzymu, kiedy to w ten dzień świętowano przyjście wiosny i żegnano zimę.
W Polsce tradycja spożywania pampuchów (czyli pączków) w czasie Tłustego Czwartku pojawiła się już w XVII wieku w miastach i na dworach, a pod koniec XIX i na początku XX wieku na wsiach. Na początku pączki przygotowywane były w formie ciasta chlebowego nadziewanego słoniną i smażonego na smalcu, który podawano z tłustym mięsem i zapijano wódką. Słodkie pączki pojawiły się w Polsce już wcześniej, w XVI wieku, natomiast stały się bardziej puszyste na przełomie XVII i XVIII wieku. Według staropolskiej tradycji Tłusty Czwartek świętowano przy suto zastawionych stołach, na których królowały dziczyzna, wykwintnie przyrządzony drób, kasza i kapusta ze skwarkami, słonina, żur oraz smażone na tłuszczu racuchy, bliny, pampuchy, chrust (faworki) oraz pączki. Było to ucztowanie przed niedługo rozpoczynającym się 40-dniowym postem. W obecnych czasach Tłusty Czwartek nie jest tak hucznie obchodzony, jednak nadal uważa się, że niezjedzenie w ten dzień pączka grozi niepowodzeniem w życiu.
Polacy spożywają w ten dzień średnio 2,5 pączka na osobę, a statystyki wskazują, że wszyscy razem zjadamy ich nawet 100 milionów w ciągu jednego dnia. Polskie pączki różnią się od pączków przygotowywanych w innych krajach, gdzie używany jest odmienny rodzaj mąki czy sposób smażenia w tłuszczu, pączki mają inny kształt i nadzienie.
Jak pączek w maśle
Ze względu na składniki oraz smażenie w głębokim tłuszczu pączki nie należą do grupy produktów zalecanych w codziennej diecie. W niewielkiej ilości produktu znajduje się spora zawartość kalorii, co gorsza tzw. „pustych kalorii”, czyli cukrów prostych oraz tłuszczów. Jeden pączek o wadze 80 g to ok. 330 kcal.
Jednak z pewnością spożycie pączka w Tłusty Czwartek nie musi nam zaszkodzić! Szczególnie kiedy na co dzień stosujemy zbilansowaną dietę i jesteśmy aktywni fizycznie.
Zatem – smacznego!
Źródło Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu