Polskie restauracje z Gwiazdkami Michelin
Wstępem do wyboru najlepszych, wyróżniających się wysokimi standardami lokali była selekcja miast, w wyniku której wyłoniono Kraków, Poznań i Warszawę. Następnie, zgodnie z postanowieniami porozumienia zawartego pomiędzy Przewodnikiem Michelin a Polską Organizacją Turystyczną, inspektorzy wyruszyli w Polskę, dając szansę całej branży gastronomicznej z największych polskich miast, by pokazać się z jak najlepszej strony i znaleźć się w elitarnym gronie miejsc gwarantujących najwyższe przeżycia kulinarne. Ostatni etap stanowi dokonanie podsumowania i uhonorowania prestiżowymi odznaczeniami - Gwiazdkami Michelin oraz Bib Gourmand – topowych lokali.
- Marka Przewodnika Michelin i rekomendacje w nim zawarte to nieoceniony magnes przyciągający miłośników kuchni nie tylko z Europy, ale i całego świata. Podjęcie tej współpracy przez Polską Organizację Turystyczną stanowi ogromne wzmocnienie naszych działań promocyjnych, a w zakresie podróży tego typu, wręcz ich ukoronowanie. Rodzima scena kulinarna to jeden z naszych głównych motywów przewodnich prowadzonych kampanii. Z całą pewnością możemy przyznać, iż połączenie niezapomnianych doznań turystycznych i smakowych stanowi wyśmienite połączenie – twierdzi prezes Polskiej Organizacji Turystycznej, Rafał Szmytke.
Współpraca Polskiej Organizacji Turystycznej z Przewodnikiem Michelin niesie za sobą szereg korzyści. Rozwój infrastruktury oraz transportu, promocja regionalnych tradycji kulinarnych i lokalnego rynku spożywczego, przyciągnięcie inwestorów w branży hotelarsko-gastronomicznej, wzrost jakości świadczonych usług, prestiżu polskich miast na całym świecie i zainteresowania przez turystów zagranicznych – to tylko jedne z wielu spodziewanych efektów.
- W trudnym procesie ubiegania się o wyróżnienia nie bez znaczenia jest to, czy lokalną scenę gastronomiczną rozwijają najlepsi mistrzowie w tym fachu. Warszawa niewątpliwie posiada ten atut, o czym może między innymi świadczyć fakt, że to warszawskie Atelier Amaro, już w 2013 roku, znalazło się w przewodniku jako pierwsza z polskich restauracji. W komunikowaniu destynacji potrzebne są wyróżniki, cechy wyjątkowe i niepowtarzalne, które pozwalają destynacjom wybić się na tle dziesiątek, a nawet setek innych. Takie jak to, jest niezwykle ważne. Cieszy nas także, że niektóre z wyróżnień trafiły do restauracji członkowskich naszego stowarzyszenia, ponieważ to z nimi wspólnie będziemy budować atrakcyjną ofertę i promować nasze miasto - tłumaczy prezes Warszawskiej Organizacji Turystycznej, Barbara Tutak.
- Kraków to dziś kulinarny makrokosmos. Tworzą go tworzą ludzie, którzy w historycznym sercu Polski postanowili realizować marzenia zawodowe. Robią to z fantastycznym skutkiem! Do tegorocznej edycji przewodnika trafiło aż 18 restauracji z Krakowa. To właśnie krakowska restauracja Bottiglieria 1881, jako pierwsza w kraju, otrzymała dwie gwiazdki w słynnym czerwonym Przewodniku. To najlepsze potwierdzenie, że oferta gastronomiczna stanowi ważny atut, dla którego warto odwiedzić Kraków - mówi dyrektor Wydziału ds. Turystyki Urzędu Miasta Krakowa, Elżbieta Kantor.
Objęcie Warszawy, Krakowa i Poznania promocją międzynarodowego wydawnictwa to także szansa na rozwój kadr gastronomicznych, które ze względu na stałe nadążanie za obowiązującymi trendami i wizytami wymagających najwyższych doznań smakowych gości i inspektorów, będą musiały nieustannie poszerzać wiedzę oraz doskonalić swoje umiejętności.
- To ogromne wyróżnienie dla Poznania i naszej gastronomii. Pękamy z dumy, że poznańskie restauracje w swoim debiucie, a w szczególności zdobywca Gwiazdki Michelin, dzięki swojej doskonałej jakości dołączają do elitarnego grona wyróżnionych przez Przewodnik. Jestem pewien, iż dzięki temu wyróżnieniu Poznań stanie się dla wielu turystów celem podróży właśnie ze względu na ofertę kulinarną, a fakt, że stolica Wielkopolski staje się „stolicą polskiej gastronomii” nie będzie już nikogo dziwił - dodaje prezes Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej, Jan Mazurczak.
Restauracje wyróżnione przez Przewodnik Michelin:
Dwie gwiazdki: Bottiglieria 1881 (Kraków)
Jedna gwiazdka: Muga (Poznań), NUTA (Warszawa)
Bib Gourmand:
- Warszawa: alewino, Kieliszki na Próżnej, Koneser Grill, Le Braci
- Poznań: Fromażeria, TU.REStAURANT
- Kraków: MOLÁM
Rekomendacje:
- Warszawa: Bez Gwiazdek, Butchery & Wine, Concept 13, Dyletanci, elixir by Dom Wódki, Epoka, Europejski Grill, Hub.praga, Kontakt, Muzealna, Nobu Warsaw, Nolita, Rozbrat 20, Szóstka
- Poznań: 62 Bar & Restaurant, A nóż widelec, Delicja, NOOKS, Papavero, SPOT., The Time, Zen On
- Kraków: Albertina, Amarylis, Artesse, Copernicus, Farina, Fiorentina, Filipa 18, Hana Sushi, Karakter, Kogel Mogel, Pod Nosem, NOTA_RESTO by Tomasz Leśniak, Pod Różą, Szara, ZaKładka, Zazie
- Kościelisko: Giewont